Bejelentés


Munkával,felvilágosító szóval!


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


A MUNKÁSŐR EMLÉKÉREM REAKTIVÁLÁSÁRÓL (Megújult adományozási rend és irányelvek)

 

 

Az adományozás feltételei

 

 

A Hagyományőrző Munkásőr Társaság érdekeinek elősegítése, valamint támogatása körül kimagasló érdemeket (a forradalmi munkásmozgalom, a szocializmus ügye és a magyar nemzet szolgálatában, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenység) szerzett magyar és külföldi állampolgároknak adományozható.

 

 

Valamint azoknak a személyeknek, akik az alkotó- és előadóművészet, a kultúra, a tudomány, a társadalmi- és technológiai innováció, valamint a sport területén kifejtett tevékenységükkel öregbítették általában véve hazánk, vagy a Munkásőrség, és a szocializmus, továbbá más, a magyar társadalom józan, és haladó társadalmi erejének hírnevét, elősegítették kulturális gyarapodását.

 

 

Azoknak, akik életútjukkal, szakmai tevékenységükkel kiemelkedő érdemeket szereztek, különösen a tudományok bármely területén, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása, a természeti környezet megóvása terén, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz vagy a közrend és a közbiztonság szolgálatában végzett tevékenységükkel.

 

A Munkásőr Emlékérem külön polgári és munkásőr tagozattal kerül adományozásra, mely az adományozói okiratban kerül feltüntetésre a kitüntetés sorszámával együtt.

 

A Munkásőr tagozat a Hagyományőrző Munkásőr Társaság tagjait, pártoló tagjait, valamint az egykori Munkásőrség tagjait foglalja magában. Minden más személy polgári tagozathoz sorolandó.

Munkásőr Emlékérem kitüntetésre az a személy javasolható, aki

 

 

a)      büntetlen előéletű és életvitele erkölcsi szempontból példaértékű;

 

 

b)      kivételesen magas színvonalon kifejtett munkássága, az általa elért rendkívüli teljesítmény vagy kimagasló eredmény révén, illetve más módon szerez elévülhetetlen érdemeket.

 

 

c) Munkásőr Emlékérem kitüntetés posztumusz adományozására - kivételesen indokolt esetben - akkor tehető javaslat, ha az érintett

 

munkája, rendvédelmi vagy egyéb hivatása teljesítése közben a nemzet, a haza biztonságának, az ország lakosságának védelme érdekében tanúsított hősies és önfeláldozó helytállása során vesztette életét, különös tekintettel arra, ha ez a fasizmus, a reakció erőivel szemben történt vagy a nemzet javára szolgáló kimagasló érdemei elismerését kizárólag halála akadályozta meg.

 

 

 

 

Javaslattevő:

 

 

A feladatköre alapján illetékes egységparancsnok, vagy az országos pk. és/vagy helyettesei előterjesztésére adományozható az Országos Parancsnokság és az Etikai Biztos együttes jóváhagyásával.

 

 

 

A kitüntetés átadásának keretei:

 

 

Ünnepélyes keretek között, minden esetben a soron lévő Országos Egységgyűlés külön napirendi pontjában történik a Munkásőr Emlékérmek átadása.

 

 

 

A kitüntetés leírása:

 

 

38mm átmérőjű, patinázott bronz érem. Egyoldalas, öntött kivitelű. Az éremkép jobb oldalra néző, fegyverét tartó munkásőr ábrázolás, a fegyvert tartó kéz alatt a tervező, Farkas Aladár szobrász nevével.

 

 

 

A peremet alul egy  MÖ felirattal ellátott csillag ábrázolás, és ez alól két irányban futó babér koszorú, ami felirattal folytatódik: A HAZA, A NÉP HŰSÉGES SZOLGÁLATÁÉRT. A kitüntetés háromszög szalagja félig kék, félig vörös, oldalai 40 mm szélesek.

 

 

 

A kitüntetés dobozzal és adományozói okirattal kerül adományozásra. A doboz vörös plüss borítású, fekete és szürke bársony bélésű. Az adományozói okirat vörös plüss borítású A/4 méretezésű díszokirat tartóban kerül elhelyezésre, a díszokirat tartó jobb oldali lapján. A bal oldali lapon pedig Petrovits László MTI fotós ikonikus képe szerepel mely 1959. október elsején a Csepel Vas- és Fémművekben készült majd az  „Egy munkásőr fegyvert tart a kezében Csepelen" címmel jelent meg a korabeli sajtóban.

 

 

 

 

 

A Munkásőr Emlékérem adományozási rendje és irányelvei az Országos Parancsnokság 2019. június 25.-én ez irányban született döntése értelmében lépett hatályba. 


Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!